**DENNE BLOG ER TIDLIGERE UDGIVET PÅ ALTOMCYKLING.DK OG NU KOPIERET OVER PÅ EGEN SIDE HER**
Selvom vinteren forhåbentlig snart slipper sit sidste tag i Danmark, så skal der nok komme en regndag mere eller to. Hvis tørre fødder er topprioritet for dig, så læs videre. Pulsure.dk var så flinke at sende os et par Spatz Pro for et par uger siden, vi har testet dem, i verdens måske dårligste forårsvejr!
AF JEPPE TOLBØLL / FOTO: Privat
Kan du li tørre fødder??… øh ja!
I februar henvendte min tidligere konkurrent Nicklas Runliden sig til mig. Han arbejder hos Pulsure.dk, og ville gerne have at jeg testede et sæt skoovertræk ved navn Spatz Pro. Overtrækkene med navnet der vækker mindelser om russiske specialstyrker, kommer fra den nystartede engelske virksomhed Spatz Wear, virksomheden er grundlagt af den tidligere professionelle cykelrytter Tom Barras. Dette overtræk skulle være noget helt særligt, og der bemærker man med det samme, de ligner jo nærmest et par ridestøvler!
Som ved mange andre neopren der blot dækker fødderne, så går Spatz Pro amok helt op af skinnetbenet, hvor de slutter tæt under knæet. Det skulle ifølge producenten gøre, at vand der fx sprøjter op fra vejen ikke render ned af benet og ind i skoen. Samtidig er alle syninger vandtætte, naturligvis.
Virker de så?
Min første tanke, da jeg åbnede pakken var, at de godt nok så stramme ud! Når man får grej til vinterbrug, så forventer man tit at det hele er større og kluntet, men i dette tilfælde så det nærmest ‘slick’ ud, og jeg var faktisk ret bange for at om de ville holde til at blevet strakt så meget ud, over mine åbenbart kæmpe lægge!
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”De første par gange jeg kørte, var jeg faktisk ret skeptisk, da jeg normalt fryser mine fødder ret nemt.”[/perfectpullquote]
Påførelsen af overtræksskoen foregår på samme måde, som nogle måske kender fra de ultraaerodynamiske Velotoze-overtræk, hvor man uden cykelsko stikker foden igennem overtræksskoen, frigør foden ved at hive overtrækket op på skinnebenet, tager skoen på, og hiver overtrækket tilbage over skoen, og lukker den med velcro i bunden. Det er egentlig meget lige til, når man lige kender teknikken.
Jeg har givet dem en tur på plaskvåde veje, selvom jeg egentlig er for magelig til sådan et slags vejr udendørs, så det var meget korte ture, men jeg fik dog kørt en del ture på regnvåde veje, hvor de fik lov til at blive udsat for det som de skulle. Nemlig tage imod sprøjt fra forhjulet, der røg op på skinnetbenet.
De første par gange jeg kørte, var jeg faktisk ret skeptisk, da jeg normalt fryser mine fødder ret nemt. Mit gamle “vintersetup” bestod af 2xtennis-sokker, cykelsko med pap i bunden for at lukke ventilationshullerne, et stofovertræk henover skoen, og til sidst mine efterhånden godt slidte GripGrap-neoprenovertræk henover.
De kunne nogenlunde holde mine fødder varme. Så faktisk skiftede jeg blot mine GripGrap ud med Spatz Pro, men fandt hurtigt ud af, at det simpelthen blev for varmt. Og gradvist fjernede jeg et lag, uden at føle frosne fødder, indtil jeg så sendt som i denne uge kunne tage en tur med blot almindelige cykelstrømper, sko og Spatz. Og samtidig køre knap 4 timer i 0-1 grad, uden at fryse! Godkendt.
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Funktionalitet, kommer før udseende til vintertræning!”[/perfectpullquote]
Ikke en eneste gang er vandet trængt ned i skoen via skinnebenet, eller igennem nogle andre steder. Så på den front har overtræksskoen virkelig imponeret og bestået sin del.
Knap så lirens… men det bliver vintertræning i regnvejr sgu alligevel aldrig!
Cykeltræning med ridestøvler? Ja kønt bliver det simpelthen aldrig, heller ikke selvom jeg forsøgte at “camouflere” ved at have sort bukser på! Man kommer lidt til at ligne en forvirret triatlet, der har glemt at kompressionsstrømper ikke just høster anerkendelse hos landevejstosserne. Jeg må nok også indrømme at jeg lige skulle vende mig til dem, og følelsen af at de slutter tæt omkring hele skinnetbenet, den er sgu også lidt speciel.
Men når det er sagt, så må jeg også erkende at tørre og varme fødder trumfer alt, funktionalitet kommer før udseende når man skal ud og træne 4 timer i den danske vinter / “forår” eller hvad vi nu skal kalde det vi har nu!
Derfor får Spatz Pro topkarakter i min bog, ikke pga. udseende, men fordi de virker. De er ikke billige, men de virker solide og jeg tænker de sangens kan holde mindst et par sæsoner, hvis man passer lidt på dem, og kan tørre og varme fødder overhovedet gøres op i penge. Selv en sparsommelig sønderjyde synes i hvert fald det er møj mange penge værd.
Fordele
- Komfortable
- Varme nok til det meste danske vejr
- Meget vandtætte
- Gennemtænkt design, lette at få på (når man kender teknikken).
Ulemper
- Lidt tynd til de koldeste dage i DK
- Ingen reflekser
- Kunne godt bruge lidt forstærkning omkring hælen
- Dyre (men prisen værd, synes testeren).
Set til DKK 699,- hos Pulsure.dk
Størrelser i: Small 38-42, Medium 43-45, Large 46-49.